De dag van de diëtist. Zorgverzekeraar laat diëtist er in stikken.

Het is vandaag, 19 september, de dag van de diëtist. Een dag om stil te staan bij dit mooie beroep en wat wij voor de gezondheidszorg kunnen betekenen. Toch erkent helaas niet iedereen het belang van dit mooie vak. 

Zorgverzekeraars brengen met hun zogenoemde wurgcontracten namelijk het vak diëtetiek in gevaar. Ik zelf heb bewust er jaren geleden al voor gekozen geen contracten met zorgverzekeraars aan te gaan. En ook bij steeds meer diëtisten begint het te knagen. En niet alleen diëtisten. Ook andere paramedici zoals fysiotherapeuten lopen tegen de bizarre eisen van de zorgverzekeraars aan.

Al 11 jaar hetzelfde tarief

In 2007 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) het uurtarief voor een diëtist vastgesteld op €62,-. Kijkend naar inflatie, toenemende huur van praktijkruimten en andere bijbehorende kosten zou het tarief momenteel op €72,35 per uur moeten staan. Ook de eisen van een praktijkruimte worden absurder en duurder. Zo kan ik geen vergoede praktijk aan huis leveren omdat ik geen invalidentoilet heb. Daarnaast zijn we verplicht tijdens de vakanties open te zijn en cliënten binnen 6 werkdagen te kunnen zien. Als diëtist ga ik 1 keer per 6 weken naar Terschelling, waardoor dit voor mij praktisch onmogelijk is. Moet ik dan maar geen zorg meer leveren op dit eiland?

Toch is het tarief de afgelopen 11 jaar blijven hangen op die €62,-. Niet dat diëtisten dit daadwerkelijk uitbetaald krijgen. Het blijkt namelijk dat van een achturige werkdag slechts 5,3 uur declarabel is. Kortom de overige 2,7 uur is vrijwilligerswerk? Voor een markconform salaris zou een diëtist ongeveer €80,- per uur moeten verdienen. Zorgverzekeraar vergoeden slecht 59-62 euro per uur. En dat terwijl elke euro die aan diëtetiek wordt uitgegeven €63,- euro oplevert voor de staatkas. Nog niet eens gekeken naar belangrijke zaken zoals de kwaliteit van leven voor de cliënt.

Geen indirecte tijd

Als een diëtist een gesprek voert met een klant noemen we dit de directe tijd. Dan is het werk nog niet klaar. Het maken van een persoonlijk advies, overleg met de verpleging of huisarts en het bijwerken van het dossier kost ook tijd. De indirecte tijd. Deze wordt per ingang van 2019 niet meer vergoed. Kortom wil jij een goed gedegen advies op maat geven, dan doe je dit maar in je eigen tijd. Dat terwijl nu al 2,7 uur van een achturige werkdag niet gedeclareerd kan worden. Een optie is dit werk te verrichten als de cliënt bij je blijft zitten. Een onmogelijke en klantonvriendelijke eis.

Klantonvriendelijk

Als we de eisen van de zorgverzekeraars opvolgen wordt de behandeling minder persoonlijk en vooral minder klantvriendelijk. Zo eist de zorgverzekeraar van de diëtist dat ze een PREM (Patient Reported Experience Measures) gebruiken. Een systeem om de klanttevredenheid te meten. Dit systeem moet een praktijk zelf betalen, net zoals de tijd voor het afnemen en de registratie van de vragenlijsten. Je kan deze natuurlijk afnemen tijdens het consult. Maar kunnen we die summiere 3 uur per jaar niet beter gebruiken voor het daadwerkelijk behandelen van de cliënt?

Daarnaast worden online en telefonische consulten niet meer vergoed. Ook huisbezoeken vallen vaak buiten de verzekering. Mensen die een druk leven hebben, slecht ter been zijn of gewoon hartstikke ziek zijn worden gedwongen om naar de diëtist toe te komen. Ook niet bepaald klantvriendelijk en vooral ook onnodig. Het is namelijk bewezen dat online begeleiding net zo effectief kan zijn.

Betere zorg zonder contract

Waarom vind ik het belangrijk om bovenstaande met jullie te delen. Omdat het genoeg is met de macht van de zorgverzekeraars. De zorg wordt steeds duurder, maar ook het leveren van goede zorg wordt duurder en ons onmogelijk gemaakt op deze manier. Ik ben al jaren bewust een niet-gecontracteerde diëtist. Hier heb ik destijds voor gekozen in het belang van de cliënt. Per jaar wordt er slechts 3 uur dieetadvies vergoed. 3 uur! Een complete leefstijlverandering heeft veel meer tijd en aandacht nodig dan dat. Daarnaast gaat het eerst ook nog van je eigen risico af en zijn er velen die alsnog het zelf volledig moeten betalen. Door niet gecontracteerde zorg te leveren kan ik:

  • Betere zorg op maat leveren;
  • Efficiënter werken zonder onnodige tijd te besteden aan de bizarre eisen van de zorgverzekeraar;
  • Online, telefonisch en begeleiding aan huis geven;
  • Cliënten op Terschelling helpen;
  • Je privacy beter waarborgen;
  • Een beter en meer duurzaam resultaat bieden.

Een betere op maat gemaakte begeleiding passend bij jouw wensen. Omdat ik geen contracten heb, maar wel voldoe aan de kwaliteitseisen krijg je hiervoor alsnog vaak een deel of volledige vergoeding van de behandeling. Neem hiervoor contact op met jouw zorgverzekeraar. Vele diëtisten met mij komen nu in opstand tegen de bizarre macht van de zorgverzekeraars (kunnen we dit überhaupt nog zorg noemen). Ik hoop dat de eisen en voorwaarden in de toekomst zullen veranderen. Tot die tijd vraag ik vanuit jullie begrip voor de keuze van mij om geen contracten aan te gaan. Om zo het mooie vak diëtetiek te kunnen blijven waarborgen. Zodat we nog veel vaker de dag van de diëtist kunnen vieren. In plaats van Dag Diëtist.