De eerste Diabadass Retreat, een terugblik

Afgelopen weekend was het zover. De eerste Diabadass Retreat. 10 fanatieke dames met diabetes pakten de boot voor een lekker sportief weekendje. 

Vrijdag

20170818_203747(0).jpgVrijdagavond om 19.50 kwamen we samen om met de boot naar Terschelling te gaan. Voor het weekendje was er al veel onderling contact en verschillende meiden zijn al met elkaar richting de boot te gaan. Het weer was niet veelbelovend en op de boot kregen we een gratis lichtshow met onweer en veel regen. Toen Neeke op de haven de rest van de groep stond op te wachten was het gelukkig droog. We konden met de fietsen van Tijs Knop naar de kampeerboerderij Jort van Gossen. Na het oplossen van enkele hypo’s na dit stukje fietsen was het tijd voor de kennismaking. Het was erg gezellig en rond 01.30 moesten we toch maar eens echt naar bed. Er stond een drukke en sportieve dag op de planning.

Zaterdag

Irene en Neeke hadden het ontbijt verzorgd met een ruime variatie aan gezonde ontbijtopties. Wel genoeg koolhydraten eten, want we gingen een sportieve dag tegemoet. Na gezellig ontbeten te hebben gingen we op de fiets naar Ieders Plak. Een tochtje van zo’n 7 km door bos en heide en flinke wind tegen. Deze wind zorgde wel voor de nodige hypo’s, maar na een half uurtje bijkomen begonnen alle meiden fanatiek aan de yogales op een veldje tussen de bomen. Hier hebben we een zeer ontspannende, maar ook inspannende les gehad. Alle meiden hebben op hun kop gestaan en de meest onmogelijke poses aangenomen. Dit zorgde niet alleen voor veel verbaasde blikken, maar ook veel gelach onderling. Na de inspanning was het tijd voor een lange ontspanning, waarbij het zonnetje in onze gezichten scheen en het geluid van de wind zeker ontspannend te noemen was.

De les was nog niet over of de eerste bui raasde voorbij. Gelukkig zaten we binnen met de lunch, na te genieten met een hapje en een drankje. Er werd flink overlegd hoeveel insuline er voor de maaltijd nodig was, gezien de insulinebehoefte van iedereen flink lager lag door de inspanning. Na de lunch vervolgde we onze weg naar de Noordsvaarder. Hier hadden we afgesproken met de leukste boswachter van Terschelling: Hans Blanken a.k.a onze eigen Freek Vonk. In de 2 uur durende wandeling met Hans kregen we veel uitleg over natuurfenomenen op dit mooie stukje eiland en mochten we vooral veel natuurproducten proeven. Waar sommige meiden even over de drempel moesten om dingen uit de natuur te proeven, aten anderen gulzig van de zeekraal en wilde bessen. Deze wandeling was zeker geslaagd te noemen. En op dit moment raakt de groep nog niet uitgepraat over deze ervaringen de leuke boswachter!

We vervolgden onze weg langs de dijk met volle wind in de rug, naar de koffiemolen. Hier gingen we zitten voor een drankje en lekker stuk cranberry gebak. Deze was bij sommigen meer dan welkom om de nodige hypo’s weg te eten. In de avond gingen we aan de slag met de kookworkshop. In groepjes van 3 gingen de meiden aan de slag met de koolhydraatarme recepten én het koolhydraatrijke toetje (na al die inspanningen was die wel nodig). De sfeer in de keuken was zeer gezellig te noemen en het eten was heerlijk! Alles was op en had goed gesmaakt. Na het eten zat de sfeer er goed in, en werd er al dansend en feestend opgeruimd. Een paar van de groep zijn ’s avonds naar de Groene Weide gegaan voor een life optreden van Hessel, anderen bleven in de boerderij om bij te kletsen en 30 seconds te spelen. Ook hierin waren de meiden erg fanatiek. Rond een uur of 2 was het tijd om te slapen en voor te bereiden op de laatste dag.

Zondag

Het ontbijt was meer dan welkom, gezien vele met een hypo wakker werden. De inspanningen hadden zeker invloed op de bloedwaardes. Na het ontbijt en het schoonmaken van de kampeerboerderij pakten we de fiets naar het strand. Hier werden we ontvangen door Richard Zeelen van Surfvillage die samen met Gossen Smit onze surfles zouden verzorgen. Er stonden veel golven maar ook een harde wind en stroming. Dit weerhield de meiden er niet van om de golven te trotseren. Sommigen kregen het zelfs voormekaar om te staan! Na deze ultieme kick was het tijd voor een welverdiende lunch in het Wrakkenmuseum. Hier kregen we een heerlijk soepje vooraf en een lopend buffet waar de meiden verdiend van genoten. Na een liedje gezongen te hebben voor een nichtje van een van de meiden werd het museum verkend en genoten van een drankje op het terras. Ook vandaag hadden we heerlijk weer! Rond 15.30 vervolgde we onze reis naar de haven om de boot te pakken. Na een korte pauze, wegens meerdere hypo’s, met uitzicht op de haven, konden we de fietsen inleveren. Er werden nog wat foto’s gemaakt en om 17.30 vertrok de boot naar Harlingen. Op de boot werd er nog volop uitleg gegeven over de werking van de Freestyle Libre en hoe deze te bevestigen. Na de aankomst van de boot was het tijd om afscheid te nemen en naar huis te gaan.

20170820_164229.jpgIrene en ik hebben na afloop van het weekend vele lieve berichten ontvangen van de meiden. Op dit moment wordt er zelfs al gesproken over een reünie. Waar we in het begin nog vreemden voor elkaar waren, was er snel een goede sfeer, veel begrip voor elkaar en zijn er echte vriendschappen ontstaan. Wij willen alle meiden bedanken voor hun gezelligheid en inzet dit weekend en dat ze met ons meewilden met deze eerste retreat. Ook willen wij iedereen bedanken die dit weekend mede mogelijk gemaakt hebben: Jort Smit voor het beschikbaar maken van de kampeerboerderij Jort van Gossen, Tijs Knop voor de uitstekende fietsen, Mireille Wiegman van Ieders Plak voor de yoga les, Hans Blanken voor de geweldige wandeling door de Noordsvaarder, Richard Zeelen en Gossen Smit van Surf Village voor de intensieve surfles en het Wrakkenmuseum voor de overheerlijke lunch! Hopelijk tot volgend jaar!