Om iets vol te houden en gemotiveerd te blijven is het belangrijk om voor je zelf doelen te stellen. Wat wil je bereiken met datgene waar jij nu zoveel moeite voor doet? Je hoort het veel mensen zeggen: ja, ik ga afvallen, ik wil meer gaan sporten, ik wil gezonder eten. Dit kan je inderdaad een doel noemen, maar is dit wel een doel? Nee een doel is iets specifieks, wat jij wilt bereiken. Om succes te behalen is het belangrijk om doelen te stellen, maar hoe doe je dit en behaal je dit doel ook daadwerkelijk?
Veel mensen hebben vast wel eens gehoord van de SMART-methode. Een veel gehate term door studenten die elke keer weer SMART hun doelen mochten stellen aan het begin van het project. Deze gebruiken ze niet voor niets, want het zorgt wel voor meer kans op succes. Maar wat betekent SMART? SMART staat voor:
SPECIFIEK
Wees duidelijk in wat je wilt bereiken, het moet waarneembaar zijn, of nog beter je moet er een getal, bedrag of percentage aan kunnen verbinden. Ga daarom voor jezelf na: Wat wil je bereiken, Wie zijn er bij betrokken, Waar ga je het doen, Wanneer gebeurd het, Waarom wil je dit doel bereiken, Welk deel van je doel is essentieel. Op deze manier kan je namelijk je doel verder uitbreiden. Dus niet alleen wat wil ik, maar ook hoe wil ik het, wie kunnen mij helpen en nog wel het belangrijkste waarom wil jij het? Waarom wil je afvallen, waarom wil je meer gaan sporten. Voor je eigen motivatie is het handig dit op te schrijven, mocht je het later moeilijk krijgen.
MEETBAAR
Zorg ervoor dat je resultaten ziet en dus ook na kan gaan of je inderdaad richting je doel gaat. Om even bij het afvallen te blijven (we blijven natuurlijk diëtisten), het doel: ik wil afvallen is natuurlijk niet voldoende. Want hoeveel wil je afvallen? Als je dit weet, weet je ook wat je er voor moet doen, of je je doel bereikt hebt en of je dingen in je plan moet aanpassen. Dus vanaf nu niet meer de opmerking “ik wil afvallen” maar gerichter, bijvoorbeeld “ik wil 5 kg afvallen” of “ik wil mijn vet% naar 25%”. Maar dit kan nog specifieker.
ACCEPTABEL
Je doel moet natuurlijk voor jezelf acceptabel zijn.
REALISTISCH
Simpel gezegd: is jouw doel haalbaar? Als jij 10 kg in een week wil afvallen, kunnen we gerust zeggen dat dit niet realistisch is. Stel een realistisch doel en ga voor jezelf na hoe je dit kan uitvoeren. Heb je genoeg kennis en middelen om jouw doel te behalen of heb je hulp nodig van buitenaf? Zo ja, van wie? Zorg er daarnaast voor dat het doel je uitdaagt, het bevredigende gevoel van het halen van je doelen zal er voor zorgen dat je namelijk doorgaat. Zie je doel als een project en ga de uitdaging aan!
TIJDSGEBONDEN
Wanneer wil jij je doel bereikt hebben? Misschien train je wel voor een halve marathon en is je doel om dan die 21 km te kunnen uitlopen. Zorg ervoor dat je een duidelijk einddatum hebt wanneer jij dat ene doel behaald wil hebben. Dit voorkomt uitstelgedrag en zorgt voor een grotere kans om jou doelen te behalen.
GOEDE VERSUS SLECHTE VOORBEELDEN
Over 6 maanden wil ik 21 km kunnen uitlopen onder de 2 uur.
Dit is een voorbeeld van een SMART-doel. Het is namelijk specifiek, meetbaar (21 km onder 2 uur), acceptabel, realistisch (dit verschilt natuurlijk per persoon, maar er is hier wel tijd voor uitgetrokken) en tijdsgebonden (over 6 maanden).
Ik wil afvallen
Dat is heel leuk voor je, maar dit doel is niet SMART. Hoeveel wil je afvallen, in welk tijdsbestek wil je afvallen, is dit getal realistisch? Kijk hier naar en als je dit in je doel kan verwerken is het al een stuk gemakkelijker om hier mee verder te gaan.
EN NU?
Je hebt je doel gesteld, je weet wat je wilt, wanneer je het wilt en bent klaar om er mee aan de slag te gaan. Dan is het nu tijd om hier een plan voor te maken. Hoe je dit doet, kan je terugvinden in dit artikel. Heb jij hulp nodig bij het stellen van realistische doelen en hoe deze te realiseren? Ik help je er graag bij. Neem contact met me op.