Fit de Vierdaagse door

Morgen begint de 100ste editie van de Nijmeegse Vierdaagse. Duizenden deelnemers bereiden zich voor op de 30, 40, 50 of 55 km. Tegelijkertijd wordt het de komende dagen warm! Tropisch heet zelfs .. Hoe bereid je je hier het beste op voor? En waar moet je rekening mee houden tijdens het lopen? 

Wacht niet te lang met drinken

Wacht niet met drinken totdat je dorst hebt. Vermijd het drinken ook niet omdat het zo lastig is om naar het toilet te gaan. Dat is een verkeerde beslissing die in dit warme weer je flink kan opbreken. Te weinig drinken kan leiden tot een verslechterde prestatie, verhoogt het risico op oververhitting en vergroot de kans tot flauwvallen.

Drink niet de hele tijd door

Te veel drinken kan namelijk ook gevaarlijk zijn. Het kan leiden tot veranderingen in zoutconcentraties in het bloed waardoor er hartritmestoornissen kunnen optreden. Daarnaast kan het leiden tot gevaarlijke verdunning van het bloed. Hierdoor kan je in het ergste geval hersenoedeem (zwelling van de hersenen) ontwikkelen en zelfs overlijden. Wissel water af met isotone sportdranken om ook de zoutconcentraties op orde te houden.

Eet voldoende en met regelmaat

Tijdens iets intensiefs zoals de Nijmeegse Vierdaagse is het belangrijk om voldoende te eten. Op deze manier beschik je over voldoende brandstof op de tocht uit te lopen. Begin met een stevig ontbijt om goed te kunnen starten en neem tijdens de tocht een energierijk tussendoortje. Houdt regelmaat en zorg dat je energie op peil blijft. Kies niet alleen voor snoeprepen en koekjes maar zorg voor snacks die bij voorkeur complexe koolhydraten leveren. Eet gerust iets als je trek krijgt, zoals een banaan, boterham, krentenbol of ontbijtkoek. Dat is licht verteerbaar en zorgt dat je weer energie krijgt om een aantal kilometers door te lopen. Extraatjes met druivensuiker of sportrepen heeft je lichaam niet nodig. Zorg ook voor een goed diner om te herstellen, zodat je de dag erna weer fanatiek ertegenaan kan.

Kleed je verstandig

Dat goed schoeisel belangrijk is hoef ik je niet te vertellen. Maar er zijn ook andere punten waar je rekening mee kan houden. Draag dunne, technische kleding die geen vocht opneemt, maar het vocht doorlaat naar de buitenlucht. Draag dus geen katoen. Draag verschillende lagen over elkaar, zodat je de kleding kunt aanpassen aan de temperaturen van het moment van de dag. Draag een pet en maak deze regelmatig nat ter verkoeling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.