Slank Barbecueën

De barbecues kunnen weer onder het stof vandaan gehaald worden! En er is toch niets lekkerder dan in het zonnetje genieten van een heerlijk stukje gegrild vlees! Maar wat doe je als je op je calorie-inname wil letten? Het lijkt bijna onmogelijk, maar toch kan het: op je voeding letten tijdens het barbecueën. Hieronder een aantal tips voor een ‘magere’ barbecue.

Begin niet hongerig aan een barbecue.

Na het aansteken van de barbecue duurt het zo een half uur voordat het vlees gaar is. Voordat je er erg in hebt, heb je je in de tussentijd tegoed gedaan aan een grote hoeveelheid stokbrood (met kruidenboter) en salades. Om dit te voorkomen, kan je er het beste voor zorgen niet hongerig naar een barbecue te gaan. Neem een verantwoord tussendoortje en laat de grote hoeveelheden stokbrood en sausrijke salades voor wat ze zijn.

Gebruik mager vlees of vis

Eigenlijk is barbecuen ongeveer hetzelfde als grillen: een magere bereidingswijze. De caloriebommen zijn de vette vleessoorten die op de meeste barbecues te vinden zijn; worstjes, speklappen en hamburgers. Gebruik hiervoor in plaats mager vlees zoals biefstuk, varkenshaas of kipfilet. Ook vis kan prima op de barbecue. Je kan ervoor kiezen vis in zijn geheel op de barbecue te leggen of een pakketje te maken met groenten en kruiden in aluminiumfolie. Ook hierbij geldt: kies voor de magere variant.

Veel groente en fruit

Fruit kan je prima bereiden op de barbecue, of gewoon als bijgerecht serveren. En uiteraard is het ook lekker als toetje. Groenten passen ook goed bij de barbecue, zowel erop en als bijgerecht. Gegrilde groenten zijn erg lekker en bevatten daarnaast weinig calorieën. Maïs en courgette kan je bijvoorbeeld prima in zijn geheel op de barbecue leggen, en andere groenten kan je net als de vis klaarmaken in een pakketje. Of maak een kleurrijk spiesje met je favoriete groenten – of fruit natuurlijk.

Kies de magere sauzen

Iets wat onlosmakelijk is verbonden met barbecuen zijn sauzen. Je hoeft deze niet geheel te vermijden voor een gezonde barbecue. Over het algemeen bevatten rode sauzen minder vet dan witte sauzen. Pas op met pindasaus; dit is namelijk erg calorierijk. Wat je wel kan doen, is zelf sauzen maken op basis van yoghurt of kwark. Maak bijvoorbeeld zelf tzaziki van kwark, knoflook en komkommer.

Drink voldoende

En dan doel ik natuurlijk niet op alcohol. Tijdens een barbecue worden vaak vele biertjes en wijntjes genuttigd – die de nodige calorieën leveren. Hou het bij één of twee glazen en ga daarna over op water. Deze kan je op smaak brengen met munt, citroen of limoen.

Overslaan

Veel extraatjes die bij een barbecue op tafel staan zijn juist dikmakers. Denk bijvoorbeeld aan sauzen en slaatjes met room en mayonaise, kruidenboter, frietjes en gebakken aardappelen. Een wijntje erbij en een ijsje na. Juist door deze extraatjes over te slaan, kun je barbecuen zonder schuldgevoel. Eet smakelijk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *