Gezond op reis

Naar werk, een weekendje weg, naar college, een dagje ergens winkelen, we zijn steeds meer onderweg. Waarbij de ene reis langer duurt dan de andere. Maar hoe kom je nu op een gezonde manier van A naar B? De verleidingen bij de tankstations, treinstations en in het openbaar vervoer zijn sterk aanwezig. Hoe maak jij nou die gezondere keuze?

Maak thuis je eten klaar

Misschien een inkoppertje, maar de gemakkelijkste manier om te zorgen dat je gezond blijft eten is door ervoor te zorgen dat je gezonde voeding bij je hebt. Als jij onderweg geen eten hoeft te halen, kom je minder in de verleiding om ongezonde keuzes te maken. En nu bedoel ik niet dat je een zak met krentenbollen en kaas mee moet nemen. Als je toch bezig bent kan je het ook gezonder (en lekkerder maken). Snijd paprika in kleine stukjes, neem snoeptomaatjes- en komkommers of worteltjes mee voor onderweg. Kom je gelijk gemakkelijker aan je 250 gram groente. Voor wat extra smaak kan je wat hummus of yoghurtdip meenemen.Ook een klein zakje met ongezouten noten kan je meenemen. Niet te veel, want ook noten leveren behoorlijk wat energie. Kies voor een fruitsoort die je gemakkelijk kan vervoeren en opeten en smeer voor jezelf een volkoren broodje met gezond beleg. Vind je het leuk om los te gaan in de keuken? Bak je eigen havermoutkoekjes of bananenbrood, erg lekker en gemakkelijk om te maken.

Blijf voldoende drinken

Ook niet geheel onbelangrijk, blijf voldoende drinken. Misschien heb je de neiging om minder te drinken omdat je anders continue naar het toilet moet. Goed gehydrateerd is belangrijk en voorkomt dat je trek krijgt. Vul je flesje met water en doe er wat munt, framboos, citroen of limoen in. Drink hiervan en gebruik de plaspauzes om even je benen te strekken.

Ritme

Vaak zijn mensen geneigd om hun totale ritme los te laten als ze onderweg zijn. Het is ook heel gemakkelijk om snel tussendoor een broodje te pakken of te lunchen als je een wegrestaurant tegenkomt. Probeer zoveel mogelijk je ritme aan te houden, waarschijnlijk eet je dan ook een stuk minder en minder ongezond. Zet desnoods voor jezelf een wekker voor je volgende eetmoment, want ook het overslaan van maaltijden komt geregeld voor.

Steeds meer gezondere keuzes op station

Toch geen eten meegenomen? Gelukkig kan je steeds vaker gezonde keuzes maken op stations. Kies voor fruit, voorgesneden groenten met een lekkere dip, een yoghurtje zonder toegevoegd suiker of complete salades (laat de dressing liggen of neem hier niet te veel van).

Laat je niet verleiden

Je kent het vast wel, heb je voor dat stukje fruit gekozen, vragen ze aan de kassa of je nog twee chocoladerepen wil voor €2,-. Overal proberen ze je te verleiden om wat extra’s te kopen en vaak zijn dit niet de gezondere keuzes. De gemakkelijkste manier om verleiding te weerstaan is om deze te ontlopen door niet die winkel in te gaan. Maar helaas zul je af en toe toch moeten tanken of moeten overstappen op het station.  Zorg ervoor, net als met boodschappen doen, dat je dit niet met trek doet. Kies je verantwoorde product en zeg resoluut nee tegen die ongezonde aanbieding. Doe je jezelf en de portemonnee een plezier mee.

Wat zijn jouw manieren om gezond op reis te gaan? Laat mij het weten 🙂 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.