Haal jij alles uit het etiket?

Op verpakkingen van voedingsmiddelen staan teksten, tabellen en logo’s. Als je weet hoe je deze etiketten moet lezen kan je er veel informatie uit halen. Als je dit niet kan is het mogelijk een bron van misleiding. Alle reden om het etiket goed te lezen. In deze blog geef ik een aantal tips. 

Volgorde van ingrediënten

Op de verpakking van voedingsmiddelen staan ingrediënten op volgorde van de gebruikte hoeveelheid. Het eerst genoemde ingrediënt zit het meeste in het product. Door dit te weten kan je voorkomen dat je misleid wordt door mooie plaatjes. Op een pak yoghurt bijvoorbeeld zie je soms mooie verse aardbeien. Het moet dan wel gezond zijn toch? Helaas, als je de ingrediëntenlijst bekijkt zie je dat er slechts 0,5% echte aardbei in zit. Kortom: controleer het etiket hoeveel er precies van een ingrediënt in een product zit.

Laat je niet misleiden door claims

Light betekend niet altijd veel minder calorieën. Het geeft aan dat een product minstens 30% minder suiker, vet of calorieën bevat vergeleken met een soortgelijk product. Zo zit in light-frisdrank als cola light 0 calorieën, maar in een zak chips 30% minder vet. Dit laatste product bevat dan alsnog veel calorieën. Lees de voedingswaardetabel op het etiket om na te gaan hoeveel je binnen krijgt.

Referentie-inname (RI)

Dit icoon laat zien hoeveel een portie bijdraagt aan je dagelijkse hoeveelheid energie of voedingsstoffen. Voor zout en verzadigd vet geeft het aan wat maximaal past binnen een gezond voedingspatroon voor een volwassene. Het is daarbij niet nodig dat je de 100% behaalt. In tegendeel het is beter dat je hieronder blijft. Let op: een referentie-inname is voor een gemiddelde volwassene. Dit betekend niet dat deze ook voor jou geldt. Let ook op de portiegrootte. Soms is de portie wel erg klein om een positieve RI te weergeven. Zoals 1 koekje in een verpakking van 2. Kijk dus goed of de portie overeenkomt met hoeveel jij eet.

Vergelijk het etiket

Door de etiketten van 2 gelijksoortige producten te vergelijken, kies je eenvoudig voor de meest gezonde optie. Zo kies je bijvoorbeeld gemakkelijker voor de muesli met de minste suiker en de meeste vezels. Kijk voor het vergelijken naar de voedingswaardetabel. Vergelijk de producten per 100 gram en niet per portie, want de portie is niet altijd gelijk.

Houdbaarheidsdatum

Op verpakkingen kunnen 2 soorten houdbaarheidsdatums staan:

  • THT-datum (ten minste houdbaar tot)
  • TGT-datum (te gebruiken tot)

Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan; het verliest smaak, geur of kleur. Je kunt het dan vaak nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden of verse vruchtensappen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na de TGT-datum moet je de producten weggooien. Hoe lang een product houdbaar is, moet op de verpakking te vinden zijn. Zolang de verpakking niet geopend is, kun je het product bewaren tot de houdbaarheidsdatum