Hoe kom jij de feestdagen door?

Het eind van het jaar is in zicht. De laatste week voor kerst is aangebroken. De dagen van gezelligheid, samenzijn en vrede op aarde (was het maar zo). Maar ook de tijd van kerstdiners, borrels, hapjes en drankjes. Behoor jij tot de mensen die bang zijn om aan het eind van het jaar nog een aantal kilo’s aan te komen? Lees dan snel verder. 

Ondanks dat deze dagen samen gaan met nogal wat eetgelegenheden betekend dit niet dat je dik wordt van de feestdagen.Zoals een gezegde luidt:

Je wordt niet dik tussen kerst en oud en nieuw, je wordt dik tussen oud en nieuw en kerst.

Toch komen veel mensen wel in december aan. Dit ligt alleen niet puur aan de feestdagen maar ook aan alle dagen hieromheen. Het is tegenwoordig niet meer 1 of 2 kerstdagen, maar ook kerstavond en op de derde kerstdag moeten alle restjes op.  Met een paar trucjes kan je voorkomen dat je kilo’s aankomt en toch genieten van de feestdagen inclusief alle kerstdiners.

Compenseer gedurende de dag

Als je al weet dat je in de avond een uitgebreid diner of een avondje met hapjes en drankjes hebt kan je hier tijdens de rest van de dag al rekening mee houden. Zorg ervoor dat je die extra calorieën bespaard over de rest van de dag. Als jij ’s avonds een kerstdiner hebt, laat overdag dan die warme chocolademelk met slagroom staan

Eet niet te weinig

Te weinig eten daarentegen kan je ook tegenwerken. Als je de hele dag trek opbouwt is de kans op overeten in de avond groter. Blijf dus wel gewoon eten gedurende de dag. Een stuk fruit voor het diner kan ervoor zorgen dat je minder trek hebt en je op die manier beter kan inhouden als het mandje met stokbrood voorbij komt.

Je hoeft niet alles op te eten

Ben jij zo iemand die van alles iets moet proeven, of nog dat laatste beetje uit de pan lepelt? Je hoeft niet alles op te eten! Bekijk eerst rustig wat er op de tafel staat en kies wat je wilt nemen. Schep dit op en geniet er ook extra van. Bij een gewone maaltijd schep je ook niet oneindig op, waarom zou je dit nu wel doen? Genieten gaat niet in kwantiteit maar in kwaliteit. Kies dus voor wat jij echt lekker vind en geniet hier extra van. Verdeel de restjes over de gasten om mee te nemen, dan hoef je de dag erna ook niet al die verleidingen te weerstaan

Blijf in beweging

Over het algemeen zijn mensen vaak geneigd om met gezelschap op de bank te hangen. Probeer in beweging te blijven! Ga met je gasten een kerstwandeling maken en duik tussen de feestdagen nog even de sportschool in. Tijd om die extra calorieën te verbranden!

Houdt buiten de feestdagen je gewone eetpatroon aan

Beperk de extraatjes en uitgebreide diners tot de feestdagen. In december is dit pakjesavond, eerste en tweede kerstdag en oudjaarsavond. Dit zijn slechts 4 momenten in een maand! Je kan je voorstellen dat hier de kilo’s niet door aanvliegen. Dat extra gewicht komt omdat je de overige 27 dagen je waarschijnlijk ook tegoed doet aan pepernoten, chocoladeletters en oliebollen.

Tips voor het kerstdiner

Gourmetten

  • Zorg voor voldoende groenten op tafel. Niet alleen in de vorm van salades, maar ook om lekker te grillen of snackgroentes met dip.
  • Kies voor verschillende soorten mager vlees en vis. Het liefst niet gepaneerd.
  • Serveer liever niet (te veel) stokbrood vooraf. Hier wordt vaak al veel van gegeten, wat veel calorieën levert. En dat terwijl andere hapjes op tafel toch veel lekkerder kunnen zijn?
  • Wees zuinig met sausjes. Kies liever niet te veel. Anders proef je je vleesje toch helemaal niet meer? Werk liever met kruiden.
  • Alcohol wordt vaak geschonken bij een kerstdiner. Probeer je glaasje af te wisselen met een glas water. Dit zorgt ervoor dat je onbewust minder drinkt en die dag erna minder hoofdpijn hebt 😉

Meergangen diner

  • Kies een gang uit als hoogtepunt en hou de andere gangen gezond en slank. Ga je met een grote groep eten? Kies bijvoorbeeld voor een heldere soep als voorgerecht i.p.v. een gebonden soep. Of maak je eigen yoghurtijs.
  • Laat iedereen zelf een hapje meenemen voor op tafel. Veel variatie en scheelt jou stress in de keuken.
  • Zorg hier ook voor veel groenten op tafel.
  • Let ook bij dit diner op je alcoholgebruik. Wissel de glas alcohol af met een glas water.

Fijne feestdagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *