Vanaf deze week kan je bij je plaatselijke Albert Heijn de JA-NEE koelkaststicker ophalen. Geen AH in de buurt? Geen probleem, op de website van het Voedingscentrum kan je hem gratis downloaden of bestellen. Behoorlijk handig, want waar bewaar je je eieren, tomaten en appels? In of buiten de koelkast?
Welke producten kan je nu beter in de koelkast bewaren en welke erbuiten?
In de koelkast
- Eieren. Om de groei van bacteriën te voorkomen kan je deze het beste in de koelkast bewaren. Daarnaast blijven ze langer goed door ze met de punt naar beneden te bewaren.
- Fruit als appels, druiven en frambozen kan je goed in de koelkast bewaren. Zacht fruit als aardbeien, bramen en bessen wil je het liefst zo snel mogelijk opeten. Als je ze toch wil bewaren, doe dit dan in een papieren zak in de koelkast.
- Bewaar salades in de koelkast. Kipkerrie-, huzaren- of tonijnsalade zijn vaak lang houdbaar in de koelkast. Eenmaal geopend geldt de houdbaarheidsdatum niet. Het product is dan nog maar 2 tot 3 dagen houdbaar.
- Vis. Verpakt in folie in een schaal met ijsblokjes of een koelelement is verse vis nog 1 tot 2 dagen houdbaar in de koelkast. Let bij voorverpakte vis goed op de houdbaarheidsdatum en bewaar deze in de koelkast. Na openen is het product nog maar 2 dagen houdbaar.
- Vlees. Sommige voorverpakte vleeswaren zijn lang houdbaar. Houd er rekening mee dat de houdbaarheid snel achteruit gaat als de verpakking is geopend. Leg vleeswaren na gebruik snel terug in de koelkast. Vlees kun je daarnaast prima invriezen. Doe dit bij voorkeur meteen na aankoop. Vlees dat als ‘vers’ wordt aangeboden, kan ingevroren zijn geweest, dit kun je niet opnieuw invriezen.
- Zuivel. Melk bederft snel. Zet een pak melk daarom na gebruik terug in de koelkast. Elk uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met 1 dag. Bewaar kaas in de verpakking. Dat voorkomt uitdroging. In de koelkast blijft kaas ongeveer 2 weken goed. Roomkaas bederft snel na opening. In de koelkast is een geopende verpakking nog ongeveer 4 dagen houdbaar.
Niet in de koelkast
- Aardappelen. In de koelkast worden deze namelijk zoet en drogen ze uit. Bewaar aardappelen op een koele, droge en donkere plek, zoals een kelder, garage of schuur.
- Brood. Bewaar brood op kamertemperatuur in een gesloten trommel of zak of vries je brood in.
- Tropisch fruit zoals mango, ananas, kiwi en banaan kunnen niet goed tegen kou. Bewaar deze in een open zak of op een schaal. In een dichte zak komt te veel vocht, waardoor het fruit gaat rotten of schimmelen.
- Vruchtgroenten zoals courgette, aubergine, tomaat, paprika, avocado en komkommer wil je buiten de koelkast bewaren. Tomaten en avocado’s komen buiten de koelkast ook beter op smaak. Als de groente is aangesneden kan je deze beter wel in de koelkast bewaren.
Hoe bewaar je je voeding in de koelkast?
Nu je weet wat je in de koelkast moet bewaren is het ook handig om te weten hoe je dit in de koelkast bewaard. Voor de koelkast gelden de volgende bewaaradviezen:
- Bewaar producten die snel bederven, zoals rauw vlees of rauwe vis, op de koudste plaatsen. Plaats producten die niet per se gekoeld hoeven te zijn, bijvoorbeeld frisdrank en bier, op de minst koude plaatsen. Koelkasten met een *** of ****-vriesvak hebben een koeling in de achterwand. Deze koelkasten zijn het koudst achterin en onderin. Koelkasten met * of ** hebben bovenin een vriesvak met daaronder de koeling. Deze koelkasten zijn boven achterin het koudst.
- Bewaar bereide gerechten altijd goed afgedekt en goed gescheiden van rauwe producten. Rauwe producten bevatten meer bacteriën dan bereide producten, daarom wil je niet dat deze met elkaar in aanraking komen.
- De groentela kan voor ongesneden groenten en fruit gebruikt worden. Deze hoeven niet apart verpakt te worden.
- Leg producten die kunnen lekken, zoals rauw vlees en rauwe vis, onder in de koelkast.
De temperatuur van de koelkast
De ideale temperatuur is 4°C, dan groeien bacteriën en schimmels het minst snel. Bij veel mensen is de temperatuur in de koelkast te hoog. Let op de volgende punten voor een goede koelkasttemperatuur.
- In de koelkast zit een knop om de temperatuur te regelen. Meestal heeft deze een schaalverdeling van 1 tot 3, 5, 7 of 10. Hoe hoger het getal op de knop, hoe lager de temperatuur is in de koelkast. Voor de meeste koelkasten is een stand van ongeveer 60% voldoende. Dus bij een schaal van 5 stel je de koelkast in op stand 3, op een schaal van 10 zet je de knop op 6.
- Wanneer veel boodschappen in de koelkast moeten, kan de koelkast tijdelijk een standje hoger gezet worden. Naarmate de koelkast voller staat, kost het meer tijd om alles op de juiste temperatuur te krijgen en te houden.
- Zet geen warme producten in de koelkast, anders wordt de temperatuur in de koelkast te hoog. Sluit om dezelfde reden de koelkast meteen nadat er wat uitgehaald is.
- Zet producten na gebruik meteen weer in de koelkast.
- Controleer de temperatuur in de koelkast regelmatig. Leg een thermometer in het midden van de koelkast in een bakje met water. Lees de temperatuur af na anderhalf uur. Wijkt die af zet het met de knop op de juiste temperatuur. Bekijk de temperatuur na een nacht, als de koelkast een tijd heeft dichtgezeten.