Let’s talk about motivation

Motivatie en je eetgewoontes aanpassen. Het gaat hand in hand. Vaak zal een gebrek aan motivatie leiden tot het niet behalen van je doelen. Motivatie is dus ontzettend belangrijk!

Maar wat is motivatie nu eigenlijk? Motivatie is afgeleid vanuit een Latijns werkwoord (movere wat bewegen betekend). Motivatie is datgene wat je tot een bepaald gedrag drijft bijvoorbeeld om je doel te behalen.

Je kan een onderscheid maken tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie.

Extrinsieke motivatie is de motivatie die van buitenaf komt. Dit kan heel dwingend zijn (een pistool tegen je hoofd om het maar even extreem te zeggen) of heel subtiel (iedereen doet het, dus jij doet het ook). Op langer termijn kan deze motivatie ook voelen als een motivatie vanuit jezelf al wordt je hier dus vooral beïnvloed door buitenaf.

Intrinsieke motivatie is de motivatie vanuit jezelf. Het is de drang om iets te doen wat uit zichzelf interessant of plezierig voor je is. Je wordt dan van binnenuit gemotiveerd om bepaald gedrag te vertonen. En die intrinsieke motivatie is zo belangrijk als je bezig bent om je gedrag aan te passen als je bijvoorbeeld wil afvallen of meer wilt bewegen. Natuurlijk is steun uit je omgeving (extrinsieke motivatie) ook ontzettend belangrijk, maar als jij het niet wilt zal het je nooit lukken om je gedrag te veranderen.

Maar waar haal je die motivatie uit jezelf vandaan?

  • Ten eerste is het belangrijk dat je het gevoel hebt dat je controle hebt over je eigen gedrag. Als jij aan de slag gaat, maar zelf niet het idee hebt dat je het kan dan zal het je inderdaad ook nooit lukken! Wees ervan overtuigd dat je het kan en je bent al halverwege! Ook tijdens je gedragsverandering is het belangrijk om gemotiveerd te blijven. Hoe je dit doet, bespreek ik in een volgende blog.
  • Daarnaast moet je het gevoel hebben dat de investeringen en moeite die jij in het aanpassen van je gedrag stopt ook daadwerkelijk effect hebben. Hoe vaak ik mensen wel niet in de sportschool zie die geen idee hebben wat ze doen en al snel afhaken omdat ze niet het idee hebben dat hun inspanningen effect hebben. Zorg er dus voor dat je goed weet waar je mee bezig bent en het idee hebt dat je met dit gedrag ook je doelen gaat behalen.
  • En als laatste, maar zeker niet minst belangrijk: Je moet het zelf willen. Als jij niet wilt waar jij je best voor doet, waarom zou je er dan überhaupt moeite voor willen doen? Zorg ervoor dat je voor jezelf weet waar je je best voor doet. Oftewel, stel doelen die voor JOU belangrijk zijn!

Ook al moet je je motivatie van binnenuit halen dan is hulp vanuit de omgeving ook belangrijk. Dit kan door steun vanuit vrienden en familie maar dit kan ook met behulp van een professional. Heb jij begeleiding nodig om je doelen te behalen? Neem dan contact met me op. Ik help je graag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.