Mensen worden steeds zwaarder. Maar liefst meer dan 50% van de Nederlanders heeft overgewicht en deze hoeveelheid blijft toenemen. Je omgeving heeft hierin veel invloed. Maar op wat voor manier maakt onze omgeving dik en wat kunnen we hier aan doen?
Wij leven tegenwoordig in een obesogene samenleving, ook wel een dikmakende samenleving genoemd. Dit heeft te maken met de drie volgende punten:
- Voeding is tegenwoordig overal beschikbaar. Waar je ook bent, op het station, op elke hoek van de straat, overal zijn restaurants, kiosken, koffietentjes en snackbars. Het is dus erg gemakkelijk als je trek hebt om aan voeding te komen.
- Voeding wordt ook steeds aantrekkelijker gemaakt. Denk aan de verleidelijke reclameborden, maar ook het aanbod zelf. We nemen tegenwoordig geen simpel kopje koffie meer, maar kiezen voor een cappuccino met een shot karamel en een flinke dot slagroom.
- Voeding is goedkoper en betaalbaarder geworden. Waar wij vroeger een groot deel van ons inkomen besteedde aan voeding, is dit in de loop der jaren steeds goedkoper geworden.
Kortom: Het is gemakkelijker, goedkoper en verleidelijker om aan voeding te komen.
Werk niet alleen op wilskracht
Veel diëten zijn gebaseerd op wilskracht. Je verbied jezelf om bepaalde producten te nemen of in ieder geval niet te veel. Echter raakt je wilskracht op een gegeven moment uitgeput. Je gebruikt je wilskracht niet alleen voor je voedingskeuzes maar ook om ’s ochtends uit bed te komen, naar je werk te gaan, je huiswerk te maken etc. etc. Aan het eind van de dag is je wilskracht opgebrand en is het vrijwel onmogelijk om die reep chocolade te laten liggen. Werk dus niet alleen op wilskracht, maar zorg ervoor dat je onbewust die gezondere keuzes maakt!
Wat kan jij doen
Een belangrijke plek waar je veel invloed hebt op de keuzes die je maakt is je eigen huis. En dan vooral de keuken.
Zichtbaarheid
Zien eten, doet eten. Zo zijn mensen die ontbijtgranen zichtbaar op het aanrecht bewaren gemiddeld 9,5 kg zwaarder dan mensen die dit niet hebben. 9,5 kilo! Wat jij kan voorkomen door je ontbijtgranen op te bergen. Kleine moeite, voor een groot effect toch? Ook hoe het eten verpakt is, heeft invloed op hoeveel en wat we eten. Van eten in doorzichtige of verleidelijke verpakkingen eten we meer dan van voeding in een blik of zilverfolie. Ook het verstoppen van ongezonde producten achterin de kastjes in plaats van op ooghoogte helpt om minder te eten. Je kan jezelf ook helpen om gezonder te eten, door bijvoorbeeld meerdere stuks fruit te bewaren op de eettafel.
Afstand
Wij mensen zijn hartstikke lui. Hoe verder weg ons voedsel van ons verwijderd is, des te minder we eten. Als jij een snoeppot op tafel hebt staan eet je gemiddeld 125 kcal per dag meer dan als je dit niet zou hebben. Zorg er dus voor dat je daadwerkelijk moeite moet doen om te eten. Zet die snoeppot aan de andere kant van de kamer, schep je eten van tevoren op en pak niet meer dan een koekje per keer. Je denkt wel 2x na voordat je nog eentje pakt, terwijl je hem anders waarschijnlijk onoplettend had opgegeten.
Variatie
Variatie is goed om al je voedingsstoffen binnen te krijgen, maar kan ook een valkuil zijn. Variatie zorgt er namelijk voor dat je meer eet. Alleen al het verschil in kleur, bij bijvoorbeeld m&m’s laat je 43% meer eten, dan als er 1 kleur is. Het verschil in kleur, geur en smaak zorgt ervoor dat je minder snel uitgekeken raakt op het product. Deze kennis kunnen we ook gebruiken om meer groenten en fruit te eten. Serveer verschillende soorten groente bij een maaltijd en zorg dat je fruitmand meerdere soorten fruit bevat.