Roomboter of margarine?

Veel mensen willen geen margarine eten omdat het plastic zou zijn en te veel bewerkt. Andere mensen nemen liever roomboter omdat dit gezonder zou zijn. Wat is nu het verschil tussen deze smeersels? 

Roomboter

Roomboter is een smeerbaar vet gemaakt van melk. Het bestaat voornamelijk uit afgeroomd melkvet, dus room, en een beetje water. Roomboter bevat vitamine A, D en E. Roomboter heeft een vetgehalte tussen de 80 en 90%. Het bevat vooral verzadigd vet.

Margarine

Margarine bestaat uit verschillende plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, koolzaadolie en lijnzaadolie. Deze oliën worden vermengd met palmolie om een goede smeerbare structuur te behouden. Emulgatoren worden toegevoegd om te helpen bij het mengen van de stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn. Ook de vitamines A, D en E worden toegevoegd aan margarine. Een margarine mag alleen zo heten wanneer er minimaal 80% en < 90% vet in zit.De verhouding vetten echter is hier anders, margarine bevat een stuk minder verzadigde vetzuren.

Halvarine

Ook halvarine wordt gemaakt van plantaardige oliën, vetten en water. Ook aan halvarine wordt net als bij margarine vitamine A, D en E toegevoegd. Halvarine heeft echter, zoals de naam al laat blijken, de helft minder vet dan dat van halvarine, namelijk 39-41%. Ook halvarine bevat voornamelijk onverzadigd vet.

vetten

Roomboter versus margarine versus halvarine

Zowel roomboter als margarine bevatten dus vitamine A, D en E. Roomboter bevat wel een stuk minder vitamine D dan halvarine en margarine. Daarnaast bevat roomboter een stuk meer verzadigd vet (53 gram verzadigd vet per 100 gram) dan zachte margarine (19 gram verzadigd vet per 100 gram). Verzadigd vet kan ongunstige effecten hebben op de gezondheid. Het verhoogt het LDL-cholesterol, wat niet goed is voor de bloedvaten.

Als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo’n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo’n 3,5 gram.

Er zit 50% minder vet in halvarine dan in margarine uit een kuipje. Dat betekent dat je minder calorieën binnenkrijgt als je halvarine gebruikt.

Kortom: is roomboter natuurlijk? Zeker! Aan roomboter wordt niet veel meer gebruikt dan melk en zout. Voor het maken van margarine en halvarine worden redelijk veel ingrediënten gebruikt (verschillende oliën, emulgatoren en vitamines). Maar is dit perse ongezond? Of zijn de verzadigde vetten in roomboter ongezonder? Broodsmeersels zijn een onderdeel van je voedingspatroon. Over de gehele dag wil je niet meer dan 10% van je energie uit verzadigd vet halen, dit haal je redelijk snel met roomboter. Als je echter aan het eind van de dag, ondanks gebruik van roomboter niet over deze hoeveelheid gaat kan je voeding alsnog gezond zijn. Gebruik je margarine maar eet je daarnaast veel producten met verzadigd vet, kan dit ongezond zijn. Eet je helemaal geen vet, is het sowieso niet gezond.

Dit filmpje geeft duidelijke informatie over het verschil tussen deze smeersels en de bereiding hiervan.

Roomboter of margarine. Wat kies jij en waarom?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *