Slim boodschappen doen

De supermarkt, daar waar de beste en slechtste voedingsgewoontes beginnen. Goede voeding begint bij goed boodschappen doen. Maar hoe kan je er nu voor zorgen dat je de juiste keuzes maakt in de supermarkt? 

Wat je koopt, gaat mee naar huis. Wat thuis ligt wordt opgegeten. 88% van wat er wordt gekocht wordt daadwerkelijk gegeten. De 12% die weggegooid wordt zijn niet de ongezonde snacks die je gehaald hebt. Maar groenten, fruit en kliekjes die niet meer goed zijn. Ofwel, de ongezonde keuzes die je maakt in de supermarkt zullen leiden tot ongezonde voedingskeuzes thuis.

Verdeel de kar in tweeën

Een gemakkelijke manier om onbewust gezondere keuzes te maken is het delen van je kar in tweeën. Bepaal van welke voedingsmiddelen je meer wilt eten (bijvoorbeeld groenten en fruit) Gebruik je tas, een lint, een stuk tape of je jas om de kar in tweeën te verdelen. Aan de ene kant mogen alleen producten waar je meer van wilt eten, aan de andere kant mag je stoppen wat je wilt. Deze verdeling zal er onbewust voor zorgen dat je meer neemt van de gezondere producten als er nog ruimte is aan deze kant van de kar.

Ga eerst naar de afdeling groente en fruit en blijf hier wat langer

Je bent meer geneigd om datgene dat je als eerst ziet te kopen, dan datgene dat je later ziet. Ga daarom eerst naar de afdeling groente en fruit. Blijf daarnaast langer in deze ruimte. Dit zal je verleiden om meer groenten en fruit te pakken. Niet haal je alleen meer groente en fruit, maar er is ook minder ruimte voor snacks. Win-Win situatie dus!

Kies indien mogelijk voor een kassa zonder snacks

Zien eten, doet eten. Heb je de gehele tijd de verleidingen weerstaan, sta je stil bij de kassa voor een groot assortiment met snoep en snacks. Het is lastig om continue niet toe te geven aan deze verleiding. De wilskracht hiervoor is uiteindelijk op en voor je het weet sta je met een chocoladereep buiten de deur. Probeer dit te voorkomen door kassa’s met deze extra’s te vermijden.

Boodschappen doen met een lege maag

Iedereen kent de volgende tip wel:

Doe geen boodschappen met een lege maag, je koopt dan meer.

Het is zeker een feit dat we geen boodschappen moeten doen met een lege maag, maar we kopen niet per definitie meer. We kopen wel meer ongezonde producten als we trek hebben. Dit komt omdat je je verbeeld wat nu het lekkers zou smaken en wat we nu direct kunnen eten. Je hebt nu honger en je wilt nu je maag voeden. Er worden dus zeker meer ongezonde keuzes gemaakt.

Maar wat kan je hier nu tegen doen? Je hunkert misschien naar een bepaald voedingsmiddel. Je kan je al voorstellen hoe die reep chocolade smaakt. In gedachten hoor je het knakken als de chocolade breekt, je voelt de textuur, de geur, de smaak, het plakken in de mond en het gevoel als je dat stukje chocolade hebt opgegeten. Er is een manier om die gedachten te remmen: neem een stuk kauwgom! Als je kauwgom kauwt kan je geen voorstelling maken van de smaak van de chocolade. Het is dan direct een stuk minder verleidelijk om deze te kopen. Mensen die tijdens het boodschappen doen op kauwgom kauwen hebben naderhand minder trek en werden minder verleid om ongezondere keuzes te maken. Tevens werd er 7% minder junkfood gekocht.

Tips voor in de supermarkt

  • Doe liever geen boodschappen met trek
  • Maak een lijst met welke boodschappen je wilt halen en hou je hier aan
  • Als je boodschappen doet met trek, zorg dat je als eerste kauwgom koopt/kauwt.
  • Verdeel de kar in tweeën
  • Vermijdt de kassa’s met hapjes en snacks
  • Ga eerst naar de afdelingen met gezonde producten en blijf hier wat langer
  • Vermijdt de middelste gangpaden, deze bevatten vaak de bewerkte, ongezonde producten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.