Tijd om in beweging te komen

Sporten. De een heeft er een hekel aan, de ander loopt dagelijks met een big smile de sportschool in. Er zijn meerdere redenen om te sporten. Als ontspanning, om op gewicht te blijven, afleiding, voor de gezelligheid en niet geheel onbelangrijk voor de gezondheid

Veel mensen weten dat sporten goed is voor de gezondheid. Denk hierbij aan een verminderde kans op hart- en vaatziekten, lagere bloeddruk, beter cholesterol, tegen osteoporose, gunstig effect bij diabetes type 2, verminderde kans op dikke darm kanker, verbetering van het cognitieve functioneren en een gunstig effect bij diabetes type 2. Voldoende reden dus om lekker te gaan sporten!

Hoeveel moet je sporten?

In Nederland zijn er meerdere richtlijnen omtrent bewegen. Namelijk de beweeg- en fitnorm.

Beweegnorm

De beweegnorm adviseert jongeren om dagelijks minimaal 1 uur matig intensief te bewegen. Volwassenen komen er wat gemakkelijker vanaf. Deze hoeven slechts een half uur matig intensief te bewegen op minimaal 5 dagen per week.

Fitnorm

De fitnorm adviseert zowel jongeren als ouderen 3 keer per week minimaal 20 minuten zwaar intensief te bewegen.

Hoe behaal je de beweeg- en fitnorm?

Op het eerste gezicht lijken de beweegnorm en fitnorm niet zo extreem. Een half uur beweging per dag, waarvan 2x iets intensiever. Toch blijkt dit in de praktijk erg lastig. Mensen werken op kantoor, gaan met de auto naar het werk en ploffen ’s avonds uitgeblust op de bank. Slechts 25% behaalt de fitnorm! Tijd om hier wat aan te doen!

  • Pak meer de fiets
  • Ga een stukje wandelen, bijvoorbeeld in je lunchpauze
  • Plan die workout in, in je agenda
  • Ga met iemand sporten
  • Kies een sport die je leuk vind:

Persoonlijk denk ik dat het vooral erg belangrijk is dat je een sport doet die je leuk vind! Je kan je wel weer aanmelden bij de sportschool, maar als je fitness niet leuk vind en niet dood wil worden gevonden in een groepsles, dan kan je beter wat anders doen. Zelf heb ik een grote verscheidenheid aan sporten gedaan: voetbal, paardrijden, volleybal, tennis, hardlopen, fitness, yoga, paaldansen, calisthenics en een grote verscheidenheid aan groepslessen. Niet alleen de variatie in sporten, maar vooral het plezier dat een training met zich meebrengt zorgt ervoor dat je zin krijgt in sporten en dus ook vooral tijd maakt.

Daarom wil ik jullie deze week uitdagen! Probeer een nieuwe sport uit. Vraag een dagpas aan in je sportschool, volg een groepsles, ga een stukje hardlopen, duik het water in, volg een lesje bootcamp. En laat me weten hoe het is gegaan! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.