Tips voor een voedzame voeding als je niet kan kauwen

Iedereen maakt het wel een keer mee. Door een ingreep bij de tandarts of plaatsing van een beugel of een ongelukje is het wat lastiger om fatsoenlijk te eten. Afgelopen week na een ingreep bij de tandarts was het voor mij ook erg lastig om mijn voeding binnen te krijgen. Erg vervelend, want je hebt je voedingsstoffen natuurlijk wel nodig. In dit artikel geef ik tips hoe je die dagen doorkomt, zonder jezelf volledig uit te hongeren ;-). 

Het ontbijt

Gelukkig zijn er veel voedzame ontbijtjes waar je niet op hoeft te kauwen. Maak een lekker havermoutpapje of Brinta klaar met melk. Zo krijg je al aardig wat eiwitten en koolhydraten binnen. Een stuk fruit eraan toevoegen kan ook, kies dan wel voor de zachtere soorten. Doe liever een fijngeprakte banaan door je havermout dan een harde appel. Ook (magere) kwark of yoghurt met een beetje muesli (niet te veel, want dan moet je mogelijk weer kauwen) kan prima. Ben je ’s ochtends gewend om altijd je broodje te eten? Ook dit is nog mogelijk, al is dit natuurlijk wel wat lastiger. Snij je brood in kleine hapklare stukjes en kies liever niet voor beleg wat erg plakt (pindakaas, appelstroop).

de lunch

Ook voor de lunch geldt dat je liever kiest voor de zachtere producten. Neem dus geen beschuit of crackers. Als je een soep bij de lunch neemt kan je hier wat stukjes brood in dippen. Hierdoor wordt het net even wat zachter en gemakkelijker te eten. En als je een soep neemt met lekker veel groenten, krijg je hier ook alvast wat van binnen. Natuurlijk kan je ook hier pap of yoghurt nemen, maar een beetje variatie is ook wel fijn.

het diner

Het avondeten kan wat lastiger zijn om weg te eten. Je kan hier wel weer voor soep kiezen, maar ook een “normale” warme maaltijd kan prima. Maak aardappelpuree in plaats van gebakken aardappelen of kies voor zilvervliesrijst. Kies voor de wat zachtere groenten die je in kleine stukjes kan snijden. Denk aan champignons, boontjes, rode kool, bietjes of gebakken courgette bijvoorbeeld. Laat de harde wortelen liever voor wat het is. Kook je groenten niet totdat het een prutje is, dan gaan er namelijk veel voedingsstoffen verloren. Kies qua vlees liever voor de zachtere soorten. Vis valt vaak uit zichzelf al uit elkaar dus ook daar kan je voor kiezen.

tussendoor

Kies voor je tussendoortjes ook zoveel mogelijk voor zachte producten en/of vloeibare producten. Neem nog wat yoghurt of kwark tussendoor, kies voor zacht fruit en zorg ervoor dat je het in hapklare kleine stukjes eet. Laat voor deze dagen de harde nootjes wel even staan.

Vaak is het effect van een ingreep gelukkig niet al te lang en kan je snel je gewone voeding weer oppakken. Voor de ene persoon zullen de klachten ook erger zijn dan bij anderen, kijk dus vooral wat voor jouw wel werkt. Heb je een leuke tip? Deel hem dan hieronder!