Voedselverspilling: Nederlanders verspillen 135 kg voedsel per persoon!

In Nederland wordt ieder jaar ruim 2 miljard kilo eten weggegooid. Dat is gemiddeld 135 kilo per persoon! Hartstikke zonde natuurlijk. Daarom geef ik in deze blog een aantal tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Kook op maat

Een van de redenen voor het weggooien van eten is dat mensen te veel koken. Slecht een op de vijf weegt bij het bereiden de ingrediënten af. De andere 4 gooien meer voeding weg omdat ze te veel voedsel bereiden. De oplossing: weeg je voeding af met een maatbeker of weegschaal. Of gebruik een eetmaatje die je gratis kan bestellen bij het Voedingscentrum.

Staar niet blind op de houdbaarheidsdatum

Er is een verschil tussen de THT- en TGT-datum. Verwarring over dit verschil is een oorzaak van voedselverspilling. Als mensen zich minder laten leiden door de THT-datum kan dat 14 kilo aan verspilling per persoon per jaar schelen. Het verschil tussen de data is als volgt: de THT-datum staat voor tenminste houdbaar tot. Deze producten kunnen nog vaak gegeten worden na de datum zonder ziek te worden. De THT staat namelijk voor kwaliteitsgarantie en niet dat het product meteen bedorven is. De TGT- datum staat voor te gebruiken tot. Deze kan je beter niet langer bewaren als de datum verlopen is.

Wees creatief met kliekjes

Mensen denken vaak dat ze te weinig over hebben om te kunnen bewaren. Daarnaast hebben ze vaak geen idee wat ze nog kunnen maken met hun kliekjes of aangebroken producten. Wees creatief met je kliekjes! Zoek recepten met de ingrediënten die je nog in huis hebt of maak een menuplanning voor de gehele week. Scheelt weer een aantal kilo verspilling.

Bewaar je producten op de correctie manier

Door je voeding op de juiste manier te bewaren kan je verspilling tegengaan. Kijk op het etiket hoe je het product moet bewaren, zorg ervoor dat je koelkast op 4 graden Celsius staat en je vriezer de juiste temperatuur heeft. Lees hier meer over het inrichten van je koelkast.

Koop niet te veel

Mensen laten zich vaak verleiden in de supermarkt tot impulsaankopen. Deze verdwijnen vaak ongeopend in de vuilnisbak. Mensen die met een boodschappenlijstje gaan winkelen gooien minder eten weg. Maar liefst 4 kilo per persoon per jaar. Maar ook variatie in portieverpakkingen is belangrijk. We worden vaak gedwongen om eten in grotere verpakking te kopen dan nodig is. Daarnaast weten mensen vaak niet wat ze nog in huis hebben. Altijd even checken voordat je boodschappen gaat doen!

Tegengaan van voedselverspilling is erg belangrijk! Wat zijn jouw tips om minder te verspillen? Laat het me weten in een reactie! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.