Diëten zijn niet de beste manier om af te vallen. Stiekem weten we dit wel, onderhand snappen we dat minder snacken, meer bewegen en gezonder eten een duurzamer resultaat zal geven dan de volgende dieethype. Toch blijven veel mensen hangen in de cirkel van afvallen en weer aankomen. Daarom nogmaals waarom diëten niet werken.
Diëten werken eerder averechts dan dat ze je helpen daadwerkelijk blijvend af te vallen. Nog geen 10% houdt op langer termijn hun resultaat vast. Het is daarom belangrijk om die dieetmentaliteit los te laten en je te focussen op een gezonde leefstijl.
Je mag niks
Diëten kan je vaak herkennen aan het feit dat het bestaat uit veel restricties en een gevoel van honger. Dit heeft niet alleen invloed op jouw, maar ook je omgeving. Als je hangry bent is dit namelijk niet leuk voor de mensen om je heen. Daarnaast heb je juist zin in de dingen die je niet mag. Het is niet nodig om hongerig en chagrijnig te zijn om af te vallen, je houdt het daarnaast ook niet lang vol.
Je krijgt te weinig voedingsstoffen binnen
Veel diëten bevatten erg weinig calorieën en bepaalde voedingsstoffen. Je hebt elke dag je macro,- en micronutriënten nodig om gezond te blijven. Bij deze diëten is dit vaak niet het geval. Een aantal voorbeelden:
- Vetarme diëten: Te veel vet maakt ons inderdaad zwaarder. 1 gram vet bevat namelijk 9 kcal. Echter is een vetarm dieet niet bevorderlijk voor de gezondheid. Vetten spelen een essentiële rol in de verzadiging, opname van vitamines A,D,E en K, bloedstolling, spierwerking en ontwikkeling en werking van de hersenen. Kies daarom voor de gezonde vetten en haal 20-35% van je energie uit vetten.
- Koolhydraatarme diëten: Koolhydraten zijn de energiebron voor je hersenen en spieren. Zonder glucose kunnen de hersenen zelfs niet functioneren. Kies wel voor de gezonde koolhydraatbronnen en niet voor koekjes, snoepjes en witmeelproducten.
- Extreem caloriearme diëten: Om normaal te functioneren heeft je lichaam energie nodig. De extreem caloriearme diëten leveren naast te weinig energie ook te weinig voedingsstoffen. Het is onmogelijk jezelf te voorzien in alle vitamines en mineralen bij een dusdanige lage energie-inname. Je hongert je lichaam uit en krijgt cravings waardoor het risico op eetbuien steeds groter wordt.
Je valt te snel af
Ondanks dat het doel van je dieet is om af te vallen is het niet aan te bevelen te snel af te vallen. Dit veroorzaakt namelijk het jojo-effect op langer termijn. De verloren kilo’s zijn namelijk niet alleen vet, maar vaak ook spiermassa. Spieren verbranden veel energie in rust, meer dan bijvoorbeeld vet. Als je meer spiermassa hebt is je energiebehoefte dus hoger en val je gemakkelijker af. Als je deze spiermassa verliest neemt je energiebehoefte ook af en is het lastiger om op gewicht te blijven. Als je weer hetzelfde gaat eten als voor je dieet kom je weer snel op je oude gewicht + de rest. Want het gewicht dat je aankomt zal geen spiermassa zijn, maar voornamelijk vet. Waardoor je energiebehoefte op hetzelfde gewicht lager is dan voor je dieet. Hierdoor wordt je alleen maar zwaarder.
Herken een ongezond dieet
- Je mag bepaalde voedselgroepen niet meer eten.
- Er wordt beloofd dat je snel veel gewicht verliest (meer dan 1-2 kg per week)
- Er worden vage garanties gegeven dat je binnen een aantal dagen een strak lichaam hebt
- Je moet veel supplementen gebruiken
- Je moet bepaalde voedingsmiddelen gebruiken om het afvallen te stimuleren, zoals citroensap
- Je mag maximaal 1300 kcal eten