Vezels zijn er in verschillende soorten en maten. Per dag wordt geadviseerd zo’n 30 tot 40 gram vezels te eten. Maar waarom eigenlijk? En uit welke voedingsmiddelen haal je deze vezels?
Voedingsvezels is de verzamelnaam voor een diverse groep koolhydraten die niet in de dunne darm worden verteerd. Al deze verschillende soorten vezels hebben verschillende effecten in ons lichaam. Ons voedsel bevat niet één enkel vezeltype, maar een mengsel van vele verschillende soorten vezels.Voedingsvezels zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Ze dragen onder andere bij aan een verzadigd gevoel na het eten.
Fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels
Vezels die door bacteriën worden afgebroken in de dikke darm noemen we fermenteerbare vezels. Bij deze fermentatie, afbraak door bacteriën, komt ongeveer 2 kcal vrij per gram vezel. Ongeveer 70% van de vezels in de dikke darm worden gefermenteerd. Fermenteerbare vezels houden de massa in de darm soepel en zorgen voor een goede doorstroom, wat de stoelgang bevordert.
Niet-fermenteerbare vezels daarentegen worden niet afgebroken en verlaten het lichaam ongewijzigd, ze leveren ook geen energie. Toch hebben deze vezels wel een functie. Ze vergroten namelijk het volume van de darminhoud, wat de stoelgang bevordert en hebben een verzadigende werking. Daarnaast kunnen deze vezels het LDL-cholesterol verlagen. Dit geld voor B-glucanen en pectine wat voorkomt in haver, gerst of fruit.
Gezondheidsvoordelen van vezels
Vezels zorgen dus voor een goede stoelgang. Maar dit is niet alles. Het eten van vezels hangt samen met een lager risico op hartziekten, beroerte, darmkanker, borstkanker en diabetes type 2. Moeten we nu allemaal aan de vezelsupplementen? Nee! De meeste verbanden zijn gevonden met het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels en niet met het eten van geïsoleerde vezels. Het is dus belangrijk om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vezels.
Voedingsadvies
Uit welke voedingsmiddelen halen we vezels? Er zitten veel vezels in:
- volkorenproducten, zoals brood, volkorenpasta en zilvervliesrijst
- groente
- fruit
- peulvruchten, zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen
- noten
Probeer zo veel mogelijk te variëren met bronnen van vezels om alle verschillende typen vezels binnen te krijgen. Zo profiteer je optimaal van alle voordelen die deze stof kan bieden.
Krijg jij voldoende vezels binnen? Doe de test op http://www.vezeltest.info/