Zijn eieren gezond?

Geen voedingsmiddel waar op dit moment meer aandacht aan wordt besteedt dan aan eieren. Was de eerdere discussie hoeveel eieren we nu eigenlijk kunnen eten, nu staan de eieren volop in de aandacht vanwege het Fipronilschandaal. Zijn eieren nu wel gezond of niet? In dit artikel ga ik hier dieper op in. 

In dit artikel heb ik het als ik het over eieren heb overigens over eieren van de kip. Een ei bestaat uit een schaal van kalk, een dooier en een eiwit. De kleur van de schaal kan wit of bruin zijn en is afhankelijk van het ras van de kip. Eieren worden steeds meer gegeten. Gemiddeld eten wij Nederlanders 3 eieren per week.

Voedingswaarde

Eieren zijn een uitstekende bron van eiwit. 1 gekookt eitje bevat zo’n 6 gram eiwit. Zowel het eiwit als de eidooier bevatten eiwitten. Het grootste deel van het eiwit en de vetten zit in de dooier. Eieren zijn rijk aan vitamine B12, vitamine D, fosfor en seleen. Daarnaast zijn ze een bron van vitamine A, B2, B11 en ijzer en zink. Hierdoor zijn de eieren ook een goede vegetarische keuze.

Voedingswaarde per 100 gram
Energie (kcal) 128
Eiwit (gram) 12
Koolhydraten (gram) 0
Vet (gram) 8,8
waarvan verzadigd (gram) 2,2
Cholesterol (mg) 371

Eieren en cholesterol

Het advies omtrent eieren is de afgelopen jaren vaak veranderd. Dit komt vooral doordat er veel discussie is over het feit of eieren wel of niet slecht zijn voor je hart en aderen. Dit idee is niet volledig uit de lucht komen vallen. Zo’n 100 jaar geleden deed Alexander Ignatowski, een arts in Sint Petersburg, een ontdekking. Hij voerde konijnen eieren, melk en vlees en bezorgde ze op deze manier aderverkalking. Dit effect werd toegewezen aan het cholesterol in deze dierlijke producten. Het gegeten cholesterol hoopte zich op in het bloed en vervolgens in de wanden van de bloedvaten van deze konijnen. Deze afwijking leek op die bij mensen die gestorven waren aan een hartinfarct. Eieren hebben toen de reputatie gekregen niet gezond te zijn.

Recente onderzoeken laten steeds vaker zien dat cholesterol in de voeding (en ook in eieren) een beperkt effect heeft op de concentratie cholesterol in het bloed. Het meeste cholesterol maakt het lichaam namelijk zelf. Dit noemen we het endogene cholesterol. Dit endogene cholesterol wordt vooral in de lever en het darmweefsel gemaakt uit eiwitten, vetten en koolhydraten. Wanneer de voeding weinig cholesterol bevat (exogeen cholesterol), gaat de productie van endogeen cholesterol omhoog. Dit betekent niet dat we onbeperkt cholesterolrijke producten moeten eten. Als de endogene productie en de exogene toevoer te hoog liggen, gaat de cholesterolwaarde in het bloed toch omhoog. Echter zijn eieren dan niet de eerste producten die we moeten laten staan. Worst, kaas en vlees bevatten ook veel cholesterol, maar ook veel verzadigde vetzuren. Uit recent onderzoek blijkt dat eieren weinig invloed hebben op het risico op hart- en vaatziekten. Omdat eieren ook het HDL-cholesterol verhogen worden de negatieve effecten van het hogere LDL-cholesterol teniet gedaan. Eieren zijn relatief goedkope, nutriëntrijke, onbewerkte voedingsmiddelen en een waardevolle bron van eiwitten, essentiële vetzuren, antioxidanten, vitamines en mineralen, aldus de onderzoeker.

Mijn advies: als je een gezond cholesterolgehalte hebt kun je prima regelmatig een eitje eten.

Fipronil

Eind juli ontstond er paniek in Nederland. ‘Onze’ eieren zouden mogelijk besmet zijn met Fipronil. Fipronil is een insecticide die gebruikt wordt tegen vlooien, mijten en teken. Het mag niet gebruikt worden bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt Fipronil voor de mens als ‘matig toxisch’. Er zijn weinig vergiftigingsgevallen bekend bij de mens. Fipronil kan leiden tot misselijkheid, overgeven, buikpijn, duizeligheid en epileptische aanvallen. Deze effecten zijn gevonden bij dierproeven. Over het algemeen verdwijnen deze klachten weer. Om de hoeveelheid Fipronil binnen te krijgen waardoor je deze klachten krijgt, moet je erg veel eieren eten.

Op Sri Lanka deden in een paar jaar tijd zeven mensen een zelfmoordpoging met pure Fipronil. De hoeveelheid kwam overeen met de maximaal toegestane hoeveelheid Fipronil in tien miljoen eieren. Na twee tot vier dagen in het ziekenhuis gingen ze alle zeven gezond weer naar huis. – Martijn Katan –

Of iets giftig is, is afhankelijk van de dosering. Dit geeft de NVWA ook aan:

De concentraties Fipronil die door het bedrijfsleven tot nog toe zijn aangetroffen in producten waarin eieren zijn verwerkt, zijn niet gevaarlijk voor de volksgezondheid. Bij een normale portie van bijvoorbeeld eierkoek, mayonaise of eiersalade waarin Fipronil is aangetroffen, wordt geen enkel gezondheidsrisico verwacht. De berekende hoeveelheden laten zien dat de porties of portiegroottes zelfs vele malen hoger kunnen zijn zonder dat er sprake is van een gezondheidsrisico.

Kortom, ook om de Fipronil hoef jij je eitje niet te laten staan. Eet smakelijk!